Obilježen je Dan planete Zemlje

Iz sarajevske osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" povodom Dana planete Zemlje, dobili smo lijepo pismo ...

Poštovani,

Danas se u OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ obilježio Dan planete Zemlje kroz različite aktivnosti. Budući da je naša škola aktivni sudionik projekta „Očistimo našu Općinu Centar“, u organizaciji Općine Centar, danas su učenici, uposlenici, roditelji, prestavnici Općine Centar i Mjesene zajednice Mejtaš, Karate klub „Centar“, prestavnici KJKP „Park“ i svi naši dragi saradnici i prijatelji očistili površine u blizini škole. Očišćeno je spomen obilježje Mejtaš, Dalmatinska ulica i zelena površina koja graniči sa školom. Također smo i posadili cvijeće, te na taj način uljepšali našu lokalnu zajednicu.

Grupa učenika je zajedno sa nastavnicima nosila transparente sa eko porukama na relacij škola-Predsjedništvo-BBI Centar-Katedrala-škola, a sve sa ciljem da se probudi ekološka svijest svih građana.

U sali za tjelesni i zdravstveni odgoj su organizirane radionice na eko temu, kako bi učenicima ukalzali na sve ljepote, naše nam jedine planete Zemlje. Također su urađene radionice od recikliranih materijala, ekperimeti Zemlja kao jabuka, filtriranje vode i orijentacija u prostoru pomoću Zvjezde Sjevernjače i kompasa.

Ovim putem, učenici i uposlenici OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ apeliraju na sve građane, da pomognu u očuvanju i zaštiti voda, da ne bacaju papiriće, prazne plastične boce, da ne prave deponije smeća kraj rijeka, da očistite obližnji potok ....

Umjesto toga posadi stablo, recikliraj otpad, razmisli o tome, koje proizvode kupuješ. Proizvodi koji su prijatelji okolišu često na sebi imaju istaknute eko markice, koje ga izdvajaju od ostalih proizvoda iste vrste.

Sretan Dan planete Zemlje svim dragim ljudima...

Lijep pozdrav


21/04/2012 OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević"


Share this