Voda

Posljednja analiza uzoraka vode s javnih izvorišta u Tuzlanskom kantonu dala je poražavajuće rezultate i potvrdila da vodu, kao prirodni resurs, polako gubimo.

Od 15 analiziranih, 10 izvorišta je zagađeno bakterijama fekalnog porijekla, a zabrinjavajuće je da, osim saopštenja u medijima, na tim izvorištima nema nikakvih upozorenja da voda nije za piće, pa se građani i dalje truju zagađenom vodom, neki zbog neinformiranosti, a neki iz uvjerenja da je izvorska voda, koju su njihovi preci koristili decenijama unatrag, kvalitetnija nego iz gradskog vodovoda.

Uprkos uvjeravanjima iz Zavoda za javno zdravstvo TK da je voda iz tuzlanskog vodovoda hemijski i bakteriološki ispravna, veliki broj Tuzlaka skeptičan je glede ispravnosti te vode, naročito nakon što je otvoren pogon za prečišćavanje vode iz zagađenog jezera Modrac. Tom hemikalijama prečišćenom vodom snabdijeva se veliki dio grada, pa se građani radije odlučuju na alternativne izvore vode. Ili iz prirodnih izvora i javnih česmi, ili kupovinom flaširane vode.

Oni koji su dužni da brinu o javnom zdravlju, da spriječe masovna trovanja ešerihijom koli, a to su prije svega sanitarne inspekcije, trebalo bi da imaju na umu da nije mali broj građana koji s kanisterima čekaju u redu da bi natočili vodu na izvorima.

Primjerom tuzlanskog Zavoda za javno zdravstvo, koji je za Svjetski dan zdravlja umjesto šuplje priče podacima o (ne)ispavnosti vode ukazao na problem, trebalo bi da se vode i u ostalim dijelovima BiH. 


16/04/2008 Nezavisne novine


Share this