Pritisci se nastavljaju novim saslušanjem pred krim-policijom

Predsjednik Speleološke udruge Vjetrenica Popovo polje jučer je drugi put u desetak dana saslušan pred kriminalističkom policijom Neum na zahtjev županijskog tužitelja iz Mostara Adisa Nuspahića. Udruga se zauzima za zakonito djelovanje i funkcioniranje pravne države, a ovu formalnu proceduru koju je zatražio načelnik Ravnog smatra nastavkom pritisaka, kojima je prethodilo trostruko razbijanje brave na pećini Vjetrenici, te posljednjih godinu dana poticanje govora mržnje u lokalnoj sredini protiv Speleološke udruge i stvaranje neprijateljskog okruženja za njezino djelovanje.
U mjere pritiska spada i godinu dana uskraćivanja plaće članu Speleološke udruge koji vodi općinsko Javno poduzeće za priridna dobra, te bezuspješan pokušaj rušenja Speleološke udruge. Speleološka udruga se čudi kako nadležna tijela nisu bila učinkovita nakon što ih je Udruga javno obavijestila o cijelom nizu nezakonitih radnji oko vrhunske prirode Popova polja poput davanja dozvole za crpljenje vode iz jezera Lukavac koji pripada Vjetrenici, otvaranja kamenoloma u rezervatu prirode, degradacije prostorno-planskih mjera zaštite Vjetrenice te izradnje ceste Velja Međa – Zavala bez dozvole, čime je oštećeno nekoliko zaštićenih kulturnih i prirodnih vrijednosti ili predloženih za zaštitu.
Jedini cilj i moto rada Speleološke udruge jest što veće očuvanje Vjetrenice do njezina praktičnog zaštićivanja u smislu prijedloga upisa na Svjetsku listu i proglašenjem nacionalnog parka koje je predloženo iz vodećih svjetskih krugova za zaštitu prirode. Protekle godine svjetske organizacije za zaštitu prirode, među kojima i ljudi iz IUCN-a – stručnog servisa UN-a za zaštitu prirode – poslali su apel bh. vlastima da zaustave sve radnje koje mogu umanjiti vrijednost naših vrhunskih prirodnih dobara u Vjetrenici.
Cilj akcija koje se skrivaju iz općine Ravno jest iskoristiti bezakonje, otrgnuti Vjetrenicu zaštiti, kroz dodatna ulaganja podići njezinu tržišnu cijenu i predati je na upravljanje nekim „poslovnim krugovima". Općina je pokušala dva puta protuzakonito dodijeliti Vjetrenicu, u čemu ju je spriječila Speleološka udruga. Općina Ravno bojkotirala je od 2004. sve važnije susrete i koordinacije u kojima su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava, nerijetko i u osobama samih ministara, na kojima su donoseni zaključci o rješenju nezina položaja i zaštite. U nedostacima službenih tijela za zaštitu prirode, bojkot općine Ravno imao je ključnu ulogu u opstrukciji zaštite Vjetrnice.
U tom kontekstu sa zabrinutošću promatramo šutnju nadležnih isntitucija.
Vjetrenica je najbogatije i biološki najraznovrsnija pećina na svijetu, jedina takve vrste nezaštićena u u unutrašnjem državnom ustroju, premda je kandidirana za UNESCO-vu listu i uvrštena na Smaragdnu mežu Vijeća Europe, što priječi njezinu upotrebu izvan mjerila propisanih u Europi.
Prvi put Vjetrenica je provaljena u pratnji policije, 12. svibnja, a potom još dva puta nakon što je županijski tužitelj ocijenio da se radi o protuzakonitom djelu. Još nema nikakvih informacija a zakonitosti rada policije prilikom provaljivanja u Vjetrenicu.

26/05/2009 www.vjetrenica.com


Share this