Otvoreno pismo udruge Vjetrenica - Popovo polje

Speleološka udruga "Vjetrenica -Popovo polje" uputile je otvoreno pismo javnosti u povodu saznanja da je kandidatura špilje Vjetrenica za UNESCO-vu listu neopravdano s prirodnog dobra proširena na arhitektonsku cjelinu sela Zavale.

- Ovim hajdučkim postupkom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika zaobiđeni su službeni predlagač Akademija nauka i umjetnosti BiH i pokretač aktivnosti Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje te demonstrirano kako ni najveća prirodna vrijednost u svijetu nije dovoljno dobra da u BiH bude samostalno kandidirana na Svjetsku listu, nego joj treba "popraviti" status arhitektonske cjeline s "nacionalnim spomenicima".

To je eklatantan primjer vulgarizacije baštine iza kojeg se ne mogu kriti opći interesi, pa stoga tražimo da se kandidatura vrati na primarno stanje i da se konačno stvore zakonski, kadrovski i financijski uvjeti ne samo za provođenje kandidature nego i za izgradnju državnog sustava održivog upravljanja i zaštite krških prirodnih vrijednosti u cijeloj BiH, po kojima je ova zemlja jedna od vodećih u svijetu.

Žalosno je da se kandidatura vrhunskih dobara, koja po pravilu trebaju donositi ugled Bosni i Hercegovini, često pretvaraju u repove koji štete njezinom ugledu.

Također, smatramo da ne postoje uvjeti za suradnju Speleološke udruge na izložbi o svjetskoj baštini koja se priprema u BiH u Višegradu u povodu dolasku delegacije UNESCO-a u BiH, stoji u priopćenju Speleološke udruge Vjetrenica - Popovo polje.

15/03/2008 FENA