Kako stati ukraj šumskoj krađi

O Nacrtu zakona o šumama na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prekjučer se, zbog drugih problema, nije raspravljalo, uprkos činjenici da su stari zakonski propisi iz 2002. od jučer prestali važiti.

Tako Federalni parlament nije ispoštovao zakonski rok od šest mjeseci da, po presudi Ustavnog suda FBiH, uskladi Zakon o šumama s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

No, i da je taj nacrt usvojen, on ne bi stao ukraj sve većem kriminalu u ovoj oblasti, koji se ogleda u nelegalnoj sječi i prodaji šumskih proizvoda, upozoravaju naši sagovornici.

Prema riječima Esada Mešića iz Odjela za internu kontrolu Šumsko-privrednog društva USK, djelatnici ovog društva su samo u ovoj godini podnijeli skoro 500 krivičnih prijava za šumske krađe i nelegalne sječe. Mešić navodi da se slika u odnosu na ranije godine znatno pogoršala.

- Najveći problem je taj što su osobe koji idu u šumske krađe nerijetko i naoružane, a mi iz ŠPD-a nezaštićeni. Bilo je slučajeva da smo tražili podršku i od EUFOR-a - priča Mešić i dodaje da je najkritičnije bilo prije dvije godine kada su lopovi u krađu dolazili luksuznim automobilima.

Član Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Enver Mehmedović izjavio je "Avazu" da je Vlada FBiH ponudila manjkav nacrt zakona, koji ne nudi kvalitetno upravljanje, gospodarenje i nadziranje šuma.

- Dakle, nisu ispoštovane sugestije OHR-a i Svjetske banke da se u tom smislu popravi zakon iz 2002. I dalje postoje apsurdi da je preduzećima koja eksploatišu šume data ingerencija i da vrše zaštitu šuma, a da kantonalne uprave nisu na sebe preuzele zadatak da kontroliraju ta preduzeća. Drugim riječima, to je bezvlašće i anarhija, a uništavaju se prirodna bogatstva - upozorava Mehmedović.Autor: A. DUČIĆ


17/10/2009 Dnevni Avaz


Share this